Tomislav Đorđević

„Neko mora da je oklevetao Jozefa K, jer je jednoga jutra bio uhapšen, mada nije počinio nikakvo zlo.“

Franc Kafka, „Proces“

SLAVOLJUB PAJKIĆ

Spreman da sasluša

Na osnovu dugogodišnje saradnje osećam za svoju dužnost da istu prezentiram. Želim da ukažem na korektan odnos uvaženog gospodina Đorđevića prema meni kao akteru te saradnje tokom dužeg vremenskog perioda.

Naša saradnja počinje početkom rada preduzeća Yuco Hemija Bački Jarak, vlasnika gospodina Tome Đorđevića i preduzeća Srbokvarc Rgotina, čiji sam bio direktor početkom 90-ih godina.

Kao proizvođač sirovine za abrazive, Srbokvarc je postao poslovni partner Yuco Hemije. Saradnja se ostvarivala na obostrano zadovoljstvo. Na naš zahtev za pomoć u proizvodnji kvarcnog peska, naišli smo na razumevanje gospodina Đorđevića, te smo dobili kamion za transport, čime je proizvodnja postala stabilnija. Saradnja se nastavila tako da je prihvaćen naš predlog da se brusni materijal (šmirgla) proizvodi i od našeg kvarcnog peska. Osnovne sirovine do tada su bile iskljucivo uvozne. Ovo je bio presedan za ono vreme i značajna podrska domaćoj privredi.

Mojim odlaskom iz Srbokvarca 1997. godine poslovna saradnja je nastavljena.

Razvojem Meridian banke gospodina Tome Đorđevića, ukazala se potreba za otvaranjem filijala u Timočkoj Krajini. Obnovili smo saradnju tokom koje su otvorene filijale Meridian banke u Zaječaru, Boru, Knjaževcu i Sokobanji, mnogo pre filijala ostalih banaka. Otvaranjem Meridian banke pružena je prava podrška privredi kao i javnim preduzećima ovog kraja Srbije u razvoju i radu.

Potrebno je pomenuti samo deo onih kojima je kreditna podrška Meridian Banke omogućila normalan rad: JP Toplana Zaječar, Elektromontaža Zaječar, Kablovi Zaječar, B. Žica Bor, Poljoprivredno dobro Zaječar, Trgocentar Zaječar, Jugokaolin Zaječar i mnogi drugi, kao i hiljade fizičkih lica.

Na insistiranje Privredne Komore Srbije, gospodin Toma Đorđević je omogućio finansijsku podršku Hemijskoj Industriji Prahovo za vrlo značajnu proizvodnju veštačkog đubriva i tripolifosfata. Na žalost, deo tih sredstava nikada nije vraćen Meridian banci.

Posebno bih istakao, za zaposlene veoma važnu činjenicu, postignutu u pregovorima pri prodaji Meridian banke francuskoj Credit Agricole banci, a zaslugom gospodina Tome Đorđevića. Nije bilo otpuštanja radnika, tako da je korektan odnos prema zaposlenima, u dogovoru sa novim vlasnikom, zadržan. Čak i status delatnosti koje novi vlasnik nije imao, na primer obezbeđenje, zadržan je kod novih poslodavaca.

Potrebno je na kraju reći da je gospodin Toma Đorđević, osnivač, Predsednik Upravnog odbora i vlasnik, bio uvek spreman da u direktnom kontaktu sasluša sve predloge i primedbe zaposlenih na rad Banke a u cilju poboljšanja kvaliteta naših usluga. Bio je takođe spreman da izađe u susret i u nalaženju rešenja za privatne probleme svojih zaposlenih, prema svojim mogućnostima, što je danas retkost u poslovnom svetu.

Slavoljub Pajkić, dipl. Ing. rudarstva

’79. – ’97. Direktor Srbokvarc Rgotina

’97. – ’01. Predsednik Izvršnog Saveta Opštine Zaječar

’02. – ’07. Direktor filijale Meridian Banke

’07. – ’09. Zamenik dir. filijale Credit Agricole banke

Poslovni partneri:

Ljubivoje Nikolić, Slobodan Pejović, Štamparija TomićMirjana SoroFerenc KasaSrboljub ĐurićBrane PajićDušan Erdeljan, Živojin JanićGrupa privrednikaDušan BokićSlavko GabrićGeza BleskanjVeselin ŠibulBogdan RokvićBranislav Rosić

Kolege i saradnici:

Jovan CvetkovićDušan TadićJanez ŠkrubejSlavoljub PajkićStanka RadakovićZlatica NikačevićĐorđe MitrovićBiljana SimićMiladin SavićMiroslav FodoraMirjana SrijemacDragutin ČopBlažena AnđelićDamjan KordaGordana TešićDragan StojanovićDragan RadujkoIvko StojkovićIgor KizurŽeljko JakšićZdravko JosipovićVladislav HadžijaRobert HepSaša KrajnovićRadivoje Nikačević, Veselin RistićBranislav RadomirovićAleksandar Divljak

Drugi:

Marijana CarićGrupa školskih drugovaNikola LaćaracDragan KosanovićČelnici opštine Mali IđošIvan Kopić„Top 10 u Vojvodini“Gordana RadosavacZoran Trajković

Dalje: Stanka Radaković

©2020 Porodica Đorđević