Stvaralački duh
Početkom osamdesetih godina počinjem da radim u organizaciji koja se u to vreme zvala Zavod za urbanizam i projektovanje i to u odeljenju za prostorno planiranje.

U prvom razgovoru sa gospodinom Tomislavom Đorđevićem pitao sam se otkud je baš mene odabrao da budem zadužen za sektor agrar. Već u prvim rečenicama našeg razgovora video sam koliko je bio vizionar, za jednu opštinu kao što je Šid, pogotovo sa aspekta dok je to bio još uvek jedinstveni jugoslovenski prostor.

Već smo se tada složili, a on je daleko prednjačio u odnosu na mene zbog insistiranja na uvođenju novih tehnologija u svim oblastima privrede, pa i agrara, koje su morale biti ugrađene u jedan trajan dokument kao što je prostorni plan opštine Šid. Dakle, jedan dokument koji je svojom sveobuhvatnošću i vizionarstvom morao da preživi jedan duži vremenski period bez bitnih ograničenja, da to što budućnost nametne može biti adekvatno ugrađeno i prihvaćeno kroz prostorne osnove. Na temelju tih njegovih ideja i zahteva Šid dobija jedan od najkvalitetnijih prostornih planova u ono vreme na nivou Vojvodine pa i šire.

Organizacija pod njegovim vođstvom se nije bavila isključivo ovom problematikom, već je paralelno uvodio nove informacione tehnologije koje u to doba ni organizacije na nivou Novog Sada, kao ni Beograda, nisu imale implementirane, sa posebnim akcentom na finansijski sektor. Jedan mali Šid, zahvaljujući intelektu koji je okupio gospodin Đorđević postaje prestižni informacioni centar regionalnog karaktera.

Treća oblast koja se paralelno razvijala je projektovanje infrastrukturnih objekata na nivou opštine i to sa rešenjima koja su zadovoljavala desetogodišnje a i buduće razvojne planove.

Sticajem političkih okolnosti otišao sam iz te radne organizacije i angažovao sam se na drugim poslovima i zadacima, ali sam sa Tomislavom Đorđevićem na razne načine ostao u kontaktu. Negde devedesetih godina kontaktirao me je i pitao da li postoji mogućnost da se na prostoru sela Erdevik, u kome živim, obezbedi sirovinska osnova za preradu u čitavu lepezu proizvoda na bazi skroba iz kukuruza i pšenice gde bi on u celosti bio investitor a selo da obezbedi infrastrukturu. Ja sam na tom zadatku pao, i to ne mogu prežaliti, jer sam poklekao pred birokratskom mašinerijom koja je sve učinila da se ne obezbedi potrebna infrastruktura tako da i pored mog ličnog insistiranja da gospodin Đorđević sačeka još malo, deo tih kapaciteta instaliran je u Bačkom Jarku u hemijskoj, kozmetičkoj, a danas i u višim fazama prehrambene industrije. U to vreme Erdevik je imao 5.000 stanovnika i bili smo blizu sa stanovništvom Bačkog Jarka, koji danas ima višestruko veći broj stanovnika, a Erdevik ima oko 2.000.

Lično znam da njegov angažman u tehničko-tehnološkom smislu nikad nije ispod najviših mogućih standarda za vreme kad se izvodi. A čim se ideja apsolvira u stručnom i ekonomskom pogledu on traga ka novoj ideji. Njegovo najveće bogatstvo nije kapital kojim danas raspolaže, već vrednost ideja koje je u stanju da sprovede i apsolutno dovede do kraja gde njegov lični angažman daje osnovni ton svega što zamisli.

Normalno je za neku tehnički razvijenu civilizaciju, primereno zapadnoj Evropi ili Americi, da takve osobe budu zaštićene od nesposobnih i nekvalitetnih struktura koje su instalirane u društvenoj zajednici u kojoj živimo a ovde vrlo često mogu postati realne žrtve jer nemamo kvalitetne kriterijume za vrednovanje stvarnih vrednosti pogotovo stvaralačkih, a stvaralački duh gospodina Đorđevića višestruko prevazilazi vreme i prostor u kom živi.

Dušan Tadić, dipl. ing. tehnologije

Erdevik, Karađorđeva 13


Poslovni partneri:
Ljubivoje Nikolić, Slobodan Pejović, Štamparija Tomić, Mirjana Soro, Ferenc Kasa, Srboljub Đurić, Brane Pajić, Dušan Erdeljan, Živojin Janić, Grupa privrednika, Dušan Bokić, Slavko Gabrić, Geza Bleskanj, Veselin Šibul, Bogdan Rokvić, Branislav Rosić

Kolege i saradnici:
Jovan Cvetković, Dušan Tadić, Janez Škrubej, Slavoljub Pajkić, Stanka Radaković, Zlatica Nikačević, Đorđe Mitrović, Biljana Simić, Miladin Savić, Miroslav Fodora, Mirjana Srijemac, Dragutin Čop, Blažena Anđelić, Damjan Korda, Gordana Tešić, Dragan Stojanović, Dragan Radujko, Ivko Stojković, Igor Kizur, Željko Jakšić, Zdravko Josipović, Vladislav Hadžija, Robert Hep, Saša Krajnović, Radivoje Nikačević, Veselin Ristić, Branislav Radomirović, Aleksandar Divljak

Drugi:
Marijana Carić, Grupa školskih drugova, Nikola Laćarac, Dragan Kosanović, Čelnici opštine Mali Iđoš, Ivan Kopić, „Top 10 u Vojvodini“, Gordana Radosavac, Zoran Trajković


Dalje: Janez Škrubej
©2019 Porodica Đorđević Početna