Prasak u vremenu
U vreme, kada se politikom smatra sve što je izrečeno a nije u skladu s mišljenjem elite moći, u vreme kada treba imati petlju živeti i biti čovek, najčešće nam za to nedostaje hrabrosti.

Niti sam hrabar, niti imam previše petlje, samo sam čovek.

Ne mogavši zaboraviti vreme kraja sedamdesetih i početka osamdesetih, dižem svoj glas da zaustavim vreme, koje neko želi da izbriše a sa njim i ljude.

Polovinom 1981. godine, u vreme kada je Karlo Nikolić bio direktor Zavoda za urbanizam i ekonomsko tehničke poslove, prešao sam iz Šidala u tu firmu kao diplomirani inžinjer arhitekta. Ne mogu a da se ne prisetim tog vremena i ponosa dolazeći tamo.

Znam da su ljudi, koji su tamo uspeli da se zaposle, bili avangarda tog vremena. Odskakali su znanjem i zvanjem a i ličnim primanjima. Stručnost i rad su tad adekvatno vrednovani i nagrađivani. Svestan sam, kao i svi ostali, da za to možemo zahvaliti viziji i energiji čoveka, koji je tu firmu osnovao, postavljajući temelje i današnjem Šidprojektu, koji je jedini ozbiljno shvatio i nastavio nadgradnju na toj njegovoj ideji.

Znači, Tomislav Đorđević nije bio običan inženjer. Bio je prasak u vremenu, koji je donosio rezultate.

Za dobar deo izvora svoje vlastite materijalne egzistencije i danas sam mu zahvalan. Šansu da mlad napredujem i iskažem se u struci, pružio je ne samo meni.

Zašto to i danas ne ide u tom pravcu, možda bi odgovore mogla dati aktuelna politika i političari, koji je takvom vode.

S poštovanjem Tomislavu Đorđeviću.

Miroslav Fodora, dipl. ing. arhitekture

’81. - ’03. arhitekta u Zavodu za urbanizam u Šidu


Poslovni partneri:
Ljubivoje Nikolić, Slobodan Pejović, Štamparija Tomić, Mirjana Soro, Ferenc Kasa, Srboljub Đurić, Brane Pajić, Dušan Erdeljan, Živojin Janić, Grupa privrednika, Dušan Bokić, Slavko Gabrić, Geza Bleskanj, Veselin Šibul, Bogdan Rokvić, Branislav Rosić

Kolege i saradnici:
Jovan Cvetković, Dušan Tadić, Janez Škrubej, Slavoljub Pajkić, Stanka Radaković, Zlatica Nikačević, Đorđe Mitrović, Biljana Simić, Miladin Savić, Miroslav Fodora, Mirjana Srijemac, Dragutin Čop, Blažena Anđelić, Damjan Korda, Gordana Tešić, Dragan Stojanović, Dragan Radujko, Ivko Stojković, Igor Kizur, Željko Jakšić, Zdravko Josipović, Vladislav Hadžija, Robert Hep, Saša Krajnović, Radivoje Nikačević, Veselin Ristić, Branislav Radomirović, Aleksandar Divljak

Drugi:
Marijana Carić, Grupa školskih drugova, Nikola Laćarac, Dragan Kosanović, Čelnici opštine Mali Iđoš, Ivan Kopić, „Top 10 u Vojvodini“, Gordana Radosavac, Zoran Trajković


Dalje: Mirjana Srijemac
©2019 Porodica Đorđević Početna