Počeci
1975. godine, sa svojih 25 godina, Tomislav Đorđević postaje tehnički direktor fabrike ulja «Mladost» u izgradnji, u Šidu.

Koordiniše srpske i ruske stručnjake u projektovanju tehnologije fabrike i nostrifikuje sve projekte za prvu fabriku za preradu suncokreta sa ruskom tehnologijom u SFRJ i najvećim silosima na Balkanu. Organizuje izgradnju fabrike, ugovara nabavku opreme sa međunarodnim dobavljačima i obezbeđuje ino-kreditnu liniju za jednu od najvećih investicija u SFRJ u to vreme (USD 50 miliona). Testira fabriku i pušta je u probni rad.

U SFRJ tada ne postoji literatura za ove tehnologije, te uz poslove tehničkog direktora piše i tri knjige za internu upotrebu i obuku zaposlenih: "Tehnologija sirovog ulja", "Kotlovski uređaji" i "Silosne i skladišne mašine".

1979. godine osniva "Zavod za ekonomsko-tehničke poslove i urbanizam" u Šidu. Koordiniše izradu prostornih planova za opštine u Sremu. Projektuje strateške objekte infrastrukture u regulaciji voda i vodosnabdevanja, kao i druge proizvodne i poslovne objekte.

Širi delatnost Zavoda kroz formiranje profitnih centara OUR "Projektovanje i nadzor" i OUR "Automatska obrada podataka" i otvara nova radna mesta za veliki broj arhitekata, inženjera građevinske i elektro struke, kao i IT stručnjaka.

Projektuje informacione sisteme i automatsku obradu podataka za Osnovnu banku Srema - Sremska Mitrovica, Kreditnu banku - Slavonska Požega, katastar, obradu poreza u poljoprivredi itd.

1981. godine Zavod dobija pokrajinsku nagradu za doprinos u razvoju informatike u Vojvodini.

1982. godine opština Šid je među prvima u SFRJ imala kompletno urađen prostorni plan.

O radu sa Tomislavom Đorđevićem iz tog perioda govore Đorđe Mitrović, Jovan Cvetković, Dušan Tadić, Miroslav Fodora, Željko Jakšić i Ivan Kopić.


Dalje: Iskra Delta
©2019 Porodica Đorđević Početna