Na njegov uspeh ponosni smo svi
Godine 1965. u Vranju je otvorena Mašinsko-tehnička škola. U prvoj godini, tj. prvoj generaciji, upisano je oko šezdesetak đaka. Školske 1968/1969 godine diplomiralo je oko pedesetak đaka prve generacije. Đaci prve generacije ove škole bili su iz Vranja i okoline i jedan broj iz Leskovca i okoline. Svi smo bili iz srednje ili manje imućnih porodica tj. seoskih ili radničkih porodica. Želja svih nas je bila da što pre dođemo do stručnog obrazovanja kako bismo što pre počeli da radimo a samim tim se osamostalili za dalji život.

Već u prvoj godini jedan broj đaka je počeo da se izdvaja svojim angažovanjem i željom da što više nauči o tehnici kako bi to znanje kasnije koristio u svom radu i životu.

Među ovim đacima počeo je da se posebno ističe naš drug Tomislav Đorđević. On je pored školskog gradiva počeo da se interesuje i za stručnu literaturu koju je proučavao uz pomoć naših profesora. Međutim njegovo interesovanje nije ostalo samo na tehnici već je počeo da se interesuje i za druge oblasti. Još kao srednjoškolac je imao viziju kako će se dalje usavršavati i šta sve treba da postigne u životu.

Kao takav u generaciji sa posebnim intelektom i vizijom stvaralaštva i života u generaciji bio je i rado viđen među drugaricama i drugovima. Odlikovao se svojom skromnošću, vrednoćom, drugarstvom i željom da svakome pomogne u granicama svojih mogućnosti. Imao je razumevanja za svakoga. I dan danas kada se sretnemo među nama postoji veliko drugarstvo i prijateljstvo, koje je još u srednjoj školi stvoreno, kao naše najveće bogatstvo.

U našoj generaciji imali smo desetak inženjera, desetak oficira, dok su ostali bili mašinski tehničari. Svi smo bili dobri i uzorni radnici a pored toga i porodični ljudi. Većina nas je napredovala u poslu na osnovu rada i usavršavanja do rukovodećih mesta. Ali ipak, najveći uspeh na svim poljima postigao je Tomislav Đorđević. Na njegov uspeh ponosni smo svi u generaciji jer znamo da ga je postigao stručnošću, radom i vizijom.

Đaci prve generacije Mašinsko-tehničke škole u Vranju.

Krstić Božidar

Krstić Zorica

Momčilović Ljubica

Jaćimović Branislav

Popović Novica

Pešić Miodrag

Pešić Pavle

Jović Staniša

Živković Vladimir

Stamenković Milivoje


Poslovni partneri:
Ljubivoje Nikolić, Slobodan Pejović, Štamparija Tomić, Mirjana Soro, Ferenc Kasa, Srboljub Đurić, Brane Pajić, Dušan Erdeljan, Živojin Janić, Grupa privrednika, Dušan Bokić, Slavko Gabrić, Geza Bleskanj, Veselin Šibul, Bogdan Rokvić, Branislav Rosić

Kolege i saradnici:
Jovan Cvetković, Dušan Tadić, Janez Škrubej, Slavoljub Pajkić, Stanka Radaković, Zlatica Nikačević, Đorđe Mitrović, Biljana Simić, Miladin Savić, Miroslav Fodora, Mirjana Srijemac, Dragutin Čop, Blažena Anđelić, Damjan Korda, Gordana Tešić, Dragan Stojanović, Dragan Radujko, Ivko Stojković, Igor Kizur, Željko Jakšić, Zdravko Josipović, Vladislav Hadžija, Robert Hep, Saša Krajnović, Radivoje Nikačević, Veselin Ristić, Branislav Radomirović, Aleksandar Divljak

Drugi:
Marijana Carić, Grupa školskih drugova, Nikola Laćarac, Dragan Kosanović, Čelnici opštine Mali Iđoš, Ivan Kopić, „Top 10 u Vojvodini“, Gordana Radosavac, Zoran Trajković


Dalje: Nikola Laćarac
©2019 Porodica Đorđević Početna