Izazov u realizaciji novih ideja
Sa Tomislavom Đorđevićem radio sam kao projektant tehnologija na poslovima prerade ribe i izrade proizvoda od ribe tokom poslednje tri godine.

U poslednjih 30-40 godina u našoj zemlji su održana brojna savetovanja na temu kako povećati proizvodnju ribe i kako povećati njen udeo u ishrani našeg stanovništva. Prema raznim istraživanjima naša zemlja je na poslednjem mestu po količini ribe koju jedemo (2,4 do 4 kg godišnje po stanovniku). Evropski prosek je oko 14,5 kg godišnje po stanovniku. Taj podatak je začuđujući kada je opšte poznato da smo zemlja koja ima najbolje vodne potencijale za proizvodnju ribe u Evropi. Kada se tome doda da i za to malo ribe koju naši stanovnici konzumiraju trošimo ogromna sredstva za uvoz ribe, onda se svaki normalni građanin upita šta mi uopšte radimo i čime želimo da se bavimo. Političarima su puna usta borbe za izvoz, a prvenstveni cilj treba da bude supstitucija uvoza svega onoga što može da se proizvodi u Srbiji.

U bezbrojnim razgovorima sa gospodinom Đorđevićem, slušao sam njegovu želju da se bavi nečim što je najnerazvijenije i čime se gotovo niko ozbiljno ne bavi, ne računajući tradicionalne male proizvođače. Opredelio se za ribu od uzgoja do finalnog proizvoda, uz velike investicije u podizanje standarda proizvodnje i bezbednosti hrane. U svoju viziju uložio je velike napore, od uređenja zapuštenih ribnjaka, do izgradnje fabrike riblje hrane i fabrike za izradu proizvoda od ribe, koja je sertifikovana od strane veterinarske inspekcije Evropske Unije. Njegovi napori su već počeli da daju pozitivne rezultate i već je počeo da izvozi proizvedenu hranu za uzgoj ribe napravljenu od žitarica ubranih sa naših njiva. Njegova želja je bila smanjenje uvoza ribe uz ostvarivanje sna o izvozu ribe, koji je sada na nivou statističke greške.

Poslednjih 40 godina imao sam prilike da sarađujem sa raznim investitorima u oblasti proizvodnje hrane animalnog porekla (meso, riba, mleko). Slobodno mogu reći da nisam sreo sposobniju osobu koja je kročila u ovu branšu. Za ovu zemlju je prava sreća da jedan takav biznismen, koji se dokazao na drugim poslovima i koji poseduje ogromno iskustvo i poznavanje trendova u svetu, prepoznaje ovu delatnost kao jednu od brojnih mogućnosti Srbije za uspeh. Većina naših biznismena birala je put u prostoj trgovini i lakoj zaradi. G-din Đorđević je nasuprot tome čovek koji nalazi izazov u realizaciji novih ideja.

Na poslovima kod gospodina Đorđevića bilo je angažovano mnogo projektanata, konsultanata i izvođača. Nije poznat nijedan slučaj neprofesionalnog odnosa prema bilo kome. Radi se o velikom broju manjih i većih preduzeća i velikom broju učesnika - direktnih radnika koji su na tim poslovima ostvarili svoje osnovno načelo da rade i da primaju platu.

Gospodin Đorđević je primer dobrog privrednika. Naša zemlja treba da animira i okupi takve sposobne biznismene poreklom sa ovih prostora, koji su u stanju da pokrenu program za koji postoje realni, a ne politički uslovi.

Ljubivoje Nikolić, dipl. ing. mašinstva

2007-2010 Projektant fabrike za preradu ribe i drugih objekata DTD Ribarstva


Poslovni partneri:
Ljubivoje Nikolić, Slobodan Pejović, Štamparija Tomić, Mirjana Soro, Ferenc Kasa, Srboljub Đurić, Brane Pajić, Dušan Erdeljan, Živojin Janić, Grupa privrednika, Dušan Bokić, Slavko Gabrić, Geza Bleskanj, Veselin Šibul, Bogdan Rokvić, Branislav Rosić

Kolege i saradnici:
Jovan Cvetković, Dušan Tadić, Janez Škrubej, Slavoljub Pajkić, Stanka Radaković, Zlatica Nikačević, Đorđe Mitrović, Biljana Simić, Miladin Savić, Miroslav Fodora, Mirjana Srijemac, Dragutin Čop, Blažena Anđelić, Damjan Korda, Gordana Tešić, Dragan Stojanović, Dragan Radujko, Ivko Stojković, Igor Kizur, Željko Jakšić, Zdravko Josipović, Vladislav Hadžija, Robert Hep, Saša Krajnović, Radivoje Nikačević, Veselin Ristić, Branislav Radomirović, Aleksandar Divljak

Drugi:
Marijana Carić, Grupa školskih drugova, Nikola Laćarac, Dragan Kosanović, Čelnici opštine Mali Iđoš, Ivan Kopić, „Top 10 u Vojvodini“, Gordana Radosavac, Zoran Trajković


Dalje: Slobodan Pejović
©2020 Porodica Đorđević Početna