Kontrola medija
Demokratska društva su nezamisliva bez slobodnih medija, koji služe kao mehanizam kontrole svih grana vlasti kroz objektivno i nezavisno izveštavanje javnosti. Na ovom slučaju jasno se vidi kakvo je stanje novinarstva u "demokratskoj" Srbiji, i kako mogu da prođu oni bez političke zaleđine.

Hapšenje Tomislava Đorđevića u avgustu 2010. propraćeno je organizovanom medijskom kampanjom u kojoj je Tomislav predstavljen kao prevarant od karijere, u trenutku kada su preko potrebni primeri obračuna države sa "kriminalnim tajkunima". Tokom kampanje koja je trajala danima samo u štampi i elektronskim novinama objavljeno je preko 100 članaka. Desetine medija verno su objavili gotovo istovetne lažne optužbe i insinuacije o "kriminalu" Tomislava Đorđevića, iako bi u većini slučajeva letimična provera podataka u javnom domenu bila dovoljna da se pokažu kao neosnovane. Pritom, nijedan novinar nije pokušao da stupi u kontakt sa drugom stranom.

Zbog nemogućnosti da probiju medijsku blokadu u Srbiji i odgovore na optužbe, porodica i prijatelji Tomislava Đorđevića pokrenuli su ovaj sajt za vreme njegovog boravka u pritvoru.

Nakon izlaska iz pritvora, Tomislav Đorđević pisao je svim medijima u Srbiji tražeći da se iznesu njegovi argumenti i da se obavi profesionalna i nezavisna novinarska istraga njegovog slučaja. Nijedan medij se nije odazvao.

Na ovim stranicama možete pročitati koje su sve medijske optužbe išle na račun Tomislava Đorđevića nakon njegovog hapšenja i zašto nijedna od njih nije tačna.


Dalje: Siber Hegner
©2020 Porodica Đorđević Početna