Tomislav Đorđević

„Neko mora da je oklevetao Jozefa K, jer je jednoga jutra bio uhapšen, mada nije počinio nikakvo zlo.“

Franc Kafka, „Proces“

Ribarsko gazdinstvo

Navodi

U medijskim objavama nakon hapšenja u avgustu 2010. godine (B92B92Blic, PressRTSRTVVečernje novostiBlicPolitikaBlicPressBlicVečernje novostiVreme) iznet je niz neistina i poluinformacija na račun poslovanja Ribarskog gazdinstva Beograd dok je njegov većinski vlasnik bio Tomislav Đorđević.

Mediji prenose i tvrdnje direktora policije Milorada Veljovića da privatizacija Ribarskog gazdinstva nije obavljena u cilju daljeg razvoja preduzeća i zapošljavanja radnika, nego isključivo radi lične materijalne koristi.

Istina

Tomislav Đorđević kupio je Ribarsko gazdinstvo sa namerom da ga integriše u preduzeće DTD Ribarstvo. Kako je Republika Srbija, nakon prodaje preduzeća Tomislavu Đorđeviću, iz prodatog preduzeća sudskim putem naknadno izuzela najvredniji resurs i jedini proizvodni kapacitet (ribnjak Perućac), Tomislav Đorđević podneo je tužbu protiv Agencije za privatizaciju nadležnom Trgovinskom sudu.

Po raskidu ugovora o privatizaciji, zastupnik kapitala u Ribarskom gazdinstvu Nebojša Mandić osporio je određene ugovore između DTD Ribarstva i Ribarskog gazdinstva, dva preduzeća koja su tesno sarađivala kao sestrinske firme. DTD Ribarstvo i Tomislav Đorđević su ponudili da se svi sporni ugovori o kupoprodaji imovine sporazumno raskinu, ali zastupnik kapitala to nije prihvatio.

Umesto toga, zastupnik je dostavio policiji iskonstruisane izveštaje, u kojima se tvrdi da je tim ugovorima pribavljena protivpravna korist DTD Ribarstvu. Na osnovu toga pokreće se krivični postupak protiv Tomislava Đorđevića i bivšeg menadžmenta Ribarskog gazdinstva, iako ugovori nisu prethodno osporeni pred nadležnim privrednim sudom.

Na apel Tomislava Đorđevića da se uvidom u dokumentaciju sporova izvrši nezavisna novinarska istraga nije se odazvao nijedan medij u Srbiji. Novinar briselskog lista EurActiv je nakon proučavanja optužbi i kontaktiranja svih strana u postupku objavio svoje zaključke o slučajuČlanak na srpskom jeziku je prenela nekolicina sajtova u Srbiji.

Godinu dana nakon hapšenja i medijskog linča Tomislava Đorđevića, tek nakon što su se međunarodne institucije zainteresovale za njegov slučaj, Nacionalni građanski listDanas i Pravda omogućili su mu da odgovori na optužbe protiv njega (uz nešto pesničke slobode pojedinih autora članaka).

Detalje i dokumentaciju iz privrednog spora Tomislava Đorđevića protiv Agencije za privatizaciju u vezi sa Ribarskim gazdinstvom možete naći ovde.

©2020 Porodica Đorđević