Tomislav Đorđević

„Neko mora da je oklevetao Jozefa K, jer je jednoga jutra bio uhapšen, mada nije počinio nikakvo zlo.“

Franc Kafka, „Proces“

Biografija

Tomislav Đorđević je rođen 1950. godine u Beloljinu a odrastao u Vranju gde je završio osnovnu školu i srednju mašinsko-tehničku školu, kao đak generacije.

Studirao je u Zagrebu, Kragujevcu i Novom Sadu. Široko znanje iz raznih oblasti stekao je sam, neprekidno se usavršavajući kroz bespoštedan rad. U svojoj karijeri uspešno se bavio inženjerstvom, informacionim tehnologijama, spoljnom trgovinom, proizvodnjom, bankarstvom i poljoprivredom.

U državnim preduzećima, u kojima je radio pre pokretanja sopstvenog biznisa, predavao se svakom poslu kao da radi za sebe, zahtevao je od sebe i svojih saradnika najviše standarde. Stalno je unapređivao poslovanje i kreirao nove mogućnosti. Uvek je bio ispred svog vremena. Često za svoje avangardne ideje nije imao razumevanje okruženja, ali nikada nije posustajao.

Već sa 25 godina dolazi na mesto tehničkog direktora fabrike ulja «Mladost» u Šidu, a 4 godine kasnije postaje generalni direktor Zavoda za urbanizam u istom mestu. Da se radi o čoveku naprednog duha videlo se već krajem sedamdesetih godina kada insistira na korišćenju informacionih tehnologija, gde god je to moguće.

Njegove sposobnosti primećuju IT stručnjaci iz Iskra Delte koji ga angažuju da osnuje i vodi njihovu poslovnicu za Vojvodinu. U Iskra Delti ubrzo postaje pomoćnik generalnog direktora za izvoz u zemlje socijalističkog bloka u Evropi i Kinu.

1989. godine otisnuo se u privatno preduzetništvo i do sredine devedesetih stvorio preduzeća koja su zapošljavala stotine ljudi. Gradio je fabrike, otvarao nova radna mesta i vodio politiku izbora domaćih dobavljača kada god je to bilo moguće. Posebnu važnost davao je zapošljavanju i obuci mladih kadrova. Neprekidno je uvodio tehnološke inovacije. Ono što bi zaradio investirao je u nove projekte i ideje.

Od 2001. godine potpuno se posvetio razvoju Meridian banke. Uvođenjem savremenih informacionih i komunikacionih tehnologija, pre drugih banaka, i dobrom organizacijom rada izgradio je jednu od najefikasnijih i najprofitabilnijih banaka u Srbiji. Nakon prodaje Meridian banke francuskoj banci Credit Agricole, kapital je ponovo uložio u Srbiju i krenuo u nove izazove.

Sve što je stvorio u proteklih 20 godina stekao je sam, bez pomoći države i politike .

Koreni njegovih sadašnjih problema naći će se upravo u odluci da 2006. godine počne da učestvuje u programu privatizacije u Srbiji. Ubrzo se ispostavlja da u tom domenu ne postoje poslovni standardi i jednakost ugovornih strana, već samo i jedino pravila igre koja proizvoljno određuje država, kao prodavac kapitala i ujedno kontrolor i arbitar istog procesa.

Ovde možete pročitati neke od novinskih članaka o radu njegovih preduzeća i primere društvene angažovanosti.

Dalje: Obrazovanje

©2020 Porodica Đorđević