Tomislav Đorđević

„Neko mora da je oklevetao Jozefa K, jer je jednoga jutra bio uhapšen, mada nije počinio nikakvo zlo.“

Franc Kafka, „Proces“

Počeci

1975. godine, sa svojih 25 godina, Tomislav Đorđević postaje tehnički direktor fabrike ulja «Mladost» u izgradnji, u Šidu.

Koordiniše srpske i ruske stručnjake u projektovanju tehnologije fabrike i nostrifikuje sve projekte za prvu fabriku za preradu suncokreta sa ruskom tehnologijom u SFRJ i najvećim silosima na Balkanu. Organizuje izgradnju fabrike, ugovara nabavku opreme sa međunarodnim dobavljačima i obezbeđuje ino-kreditnu liniju za jednu od najvećih investicija u SFRJ u to vreme (USD 50 miliona). Testira fabriku i pušta je u probni rad.

U SFRJ tada ne postoji literatura za ove tehnologije, te uz poslove tehničkog direktora piše i tri knjige za internu upotrebu i obuku zaposlenih: „Tehnologija sirovog ulja“, „Kotlovski uređaji“ i „Silosne i skladišne mašine“.

1979. godine osniva „Zavod za ekonomsko-tehničke poslove i urbanizam“ u Šidu. Koordiniše izradu prostornih planova za opštine u Sremu. Projektuje strateške objekte infrastrukture u regulaciji voda i vodosnabdevanja, kao i druge proizvodne i poslovne objekte.

Širi delatnost Zavoda kroz formiranje profitnih centara OUR „Projektovanje i nadzor“ i OUR „Automatska obrada podataka“ i otvara nova radna mesta za veliki broj arhitekata, inženjera građevinske i elektro struke, kao i IT stručnjaka.

Projektuje informacione sisteme i automatsku obradu podataka za Osnovnu banku Srema – Sremska Mitrovica, Kreditnu banku – Slavonska Požega, katastar, obradu poreza u poljoprivredi itd.

1981. godine Zavod dobija pokrajinsku nagradu za doprinos u razvoju informatike u Vojvodini.

1982. godine opština Šid je među prvima u SFRJ imala kompletno urađen prostorni plan.

O radu sa Tomislavom Đorđevićem iz tog perioda govore Đorđe MitrovićJovan CvetkovićDušan TadićMiroslav FodoraŽeljko Jakšić i Ivan Kopić.

Dalje: Iskra Delta

©2020 Porodica Đorđević