Tomislav Đorđević

„Neko mora da je oklevetao Jozefa K, jer je jednoga jutra bio uhapšen, mada nije počinio nikakvo zlo.“

Franc Kafka, „Proces“

Vodi ličnim primerom

Krajem sedamdesetih godina radio sam u fabrici ulja „Mladost“ u Šidu kao mašinbravar. Tada sam upoznao Tomu Đorđevića koji je u to vreme bio mlad i perspektivan inženjer a već na mestu tehničkog direktora jedne takve fabrike.

Nisam u stanju da se setim koliko smo vremena provodili u pogonu ali znam da smo često spajali noći i dane instalirajući opremu tek stiglu iz Rusije, a sa nama je skoro uvek bio i Đorđević. Ako nije trenutno prisutan obavezno je došao u obilazak opreme instalirane u njegovom odsustvu kako se ne bi potkrala neka greška.

Istakao se kao dobar i vredan stručnjak, što je dokazao u mnogo navrata. Kod radnika je uživao veliko poverenje. Iako je tražio rad, uvek je našao načina da nas dodatno motiviše kako bi posao išao po planu. Nije se libio da sankcioniše nerad. Sećam se da sam i sam u nekoliko navrata za malo bio kažnjavan iako nisam bio direktno odgovoran, ali sam bio deo tima.

O ljudskim kvalitetima mogu izraziti samo reči hvale jer se mnogo puta pokazao kao veliki čovek a naročito kad je trebalo da stane u zaštitu, nas običnih radnika, i ne samo nas nego i njegovih bliskih saradnika.

Kad je otišao iz naše firme moram priznati da više ništa nije bilo isto.

Od tad nisam imao kontakta sa njim, a sve što sam čuo o njegovom daljem radu i uspehu izgledalo je kao bajka.

Čuo sam da ima dve ćerke koje su završile fakultete u inostranstvu i da su one takođe krenule njegovim stopama.

Sve u svemu, imao sam sreću i čast da sam radio i upoznao jednog takvog čoveka koji je uvek pokazivao da je i čovek i rukovodilac svojim ličnim primerom.

Jovan Cvetković

Poslovni partneri:

Ljubivoje Nikolić, Slobodan Pejović, Štamparija TomićMirjana SoroFerenc KasaSrboljub ĐurićBrane PajićDušan Erdeljan, Živojin JanićGrupa privrednikaDušan BokićSlavko GabrićGeza BleskanjVeselin ŠibulBogdan RokvićBranislav Rosić

Kolege i saradnici:

Jovan CvetkovićDušan TadićJanez ŠkrubejSlavoljub PajkićStanka RadakovićZlatica NikačevićĐorđe MitrovićBiljana SimićMiladin SavićMiroslav FodoraMirjana SrijemacDragutin ČopBlažena AnđelićDamjan KordaGordana TešićDragan StojanovićDragan RadujkoIvko StojkovićIgor KizurŽeljko JakšićZdravko JosipovićVladislav HadžijaRobert HepSaša KrajnovićRadivoje Nikačević, Veselin RistićBranislav RadomirovićAleksandar Divljak

Drugi:

Marijana CarićGrupa školskih drugovaNikola LaćaracDragan KosanovićČelnici opštine Mali IđošIvan Kopić„Top 10 u Vojvodini“Gordana RadosavacZoran Trajković

Dalje: Dušan Tadić

©2020 Porodica Đorđević