Tomislav Đorđević

„Neko mora da je oklevetao Jozefa K, jer je jednoga jutra bio uhapšen, mada nije počinio nikakvo zlo.“

Franc Kafka, „Proces“

MIROSLAV FODORA

Prasak u vremenu

U vreme, kada se politikom smatra sve što je izrečeno a nije u skladu s mišljenjem elite moći, u vreme kada treba imati petlju živeti i biti čovek, najčešće nam za to nedostaje hrabrosti.

Niti sam hrabar, niti imam previše petlje, samo sam čovek.

Ne mogavši zaboraviti vreme kraja sedamdesetih i početka osamdesetih, dižem svoj glas da zaustavim vreme, koje neko želi da izbriše a sa njim i ljude.

Polovinom 1981. godine, u vreme kada je Karlo Nikolić bio direktor Zavoda za urbanizam i ekonomsko tehničke poslove, prešao sam iz Šidala u tu firmu kao diplomirani inžinjer arhitekta. Ne mogu a da se ne prisetim tog vremena i ponosa dolazeći tamo.

Znam da su ljudi, koji su tamo uspeli da se zaposle, bili avangarda tog vremena. Odskakali su znanjem i zvanjem a i ličnim primanjima. Stručnost i rad su tad adekvatno vrednovani i nagrađivani. Svestan sam, kao i svi ostali, da za to možemo zahvaliti viziji i energiji čoveka, koji je tu firmu osnovao, postavljajući temelje i današnjem Šidprojektu, koji je jedini ozbiljno shvatio i nastavio nadgradnju na toj njegovoj ideji.

Znači, Tomislav Đorđević nije bio običan inženjer. Bio je prasak u vremenu, koji je donosio rezultate.

Za dobar deo izvora svoje vlastite materijalne egzistencije i danas sam mu zahvalan. Šansu da mlad napredujem i iskažem se u struci, pružio je ne samo meni.

Zašto to i danas ne ide u tom pravcu, možda bi odgovore mogla dati aktuelna politika i političari, koji je takvom vode.

S poštovanjem Tomislavu Đorđeviću.

Miroslav Fodora, dipl. ing. arhitekture

’81. – ’03. arhitekta u Zavodu za urbanizam u Šidu

Poslovni partneri:

Ljubivoje Nikolić, Slobodan Pejović, Štamparija TomićMirjana SoroFerenc KasaSrboljub ĐurićBrane PajićDušan Erdeljan, Živojin JanićGrupa privrednikaDušan BokićSlavko GabrićGeza BleskanjVeselin ŠibulBogdan RokvićBranislav Rosić

Kolege i saradnici:

Jovan CvetkovićDušan TadićJanez ŠkrubejSlavoljub PajkićStanka RadakovićZlatica NikačevićĐorđe MitrovićBiljana SimićMiladin SavićMiroslav FodoraMirjana SrijemacDragutin ČopBlažena AnđelićDamjan KordaGordana TešićDragan StojanovićDragan RadujkoIvko StojkovićIgor KizurŽeljko JakšićZdravko JosipovićVladislav HadžijaRobert HepSaša KrajnovićRadivoje Nikačević, Veselin RistićBranislav RadomirovićAleksandar Divljak

Drugi:

Marijana CarićGrupa školskih drugovaNikola LaćaracDragan KosanovićČelnici opštine Mali IđošIvan Kopić„Top 10 u Vojvodini“Gordana RadosavacZoran Trajković

Dalje: Mirjana Srijemac

©2020 Porodica Đorđević