Tomislav Đorđević

„Neko mora da je oklevetao Jozefa K, jer je jednoga jutra bio uhapšen, mada nije počinio nikakvo zlo.“

Franc Kafka, „Proces“

ALEKSANDAR DIVLJAK

Imali smo sreću da radimo sa njim

Gospodina Tomu Đorđevića sam upoznao 1990. godine u zimu. Prijatelj i ja smo imali malu firmu koja se bavila propagandom i preporučena nam je, tada već uspešna firma pod nazivom YUCO, a za koju bi mogli raditi. Ubrzo smo zakazali razgovor i jedne večeri u decembru smo se našli na ugovorenom mestu, u sedištu firme YUCO. Sve je u toj firmi bilo drugačije od onoga sto smo viđali do tada. Bila je prepuna mladih zaposlenih ljudi, osetila se pozitivna energija, a ono što je za nas (još uvek decu) bilo posebno interesantno – svaki radnik je imao svoj kompjuter. Bilo je to vreme kada je kompjuter bio veliko čudo.

Tada se pojavio i gospodin Đorđević i kod mene potpuno srušio predstavu o uštogljenim i nepristupačnim vlasnicima i direktorima firmi. Bio je to čovek znatno mlađi nego sto smo očekivali, veoma neposredan i preduzetan, posebno za to vreme kada smo uz sve probleme koje su nosili počeci tranzicije proživljavali i raspad države u kojoj smo živeli. Zapravo, bio sam impresioniran konstruktivnošću, brzinom njegovog razmišljanja i donošenja odluka, koje sam pamtio i pamtim i nakon više od 20 godina našeg poznanstva i zajedničkog rada. Po tome ga ne mogu porediti ni sa jednom drugom osobom koju sam upoznao. Verovatno je to ono “nešto” kada za nekoga kažemo da ima viziju. Zapravo, bio je mlad i izuzetno obrazovan čovek u vremenu kada su uspešne privatne firme mahom povezivane sa neobrazovanim i “snalažljivim” vlasnicima.

Počeli smo sa radom i veoma uspešno završili propagandne akcije do polovine 1991. godine. Tada otprilike mi je bilo i ponuđeno da se priključim timu kompanije YUCO koja je već uveliko grabila putem uspeha. Počeo sam da radim kao pravnik, a ubrzo počinje veliki posao uvoz kamiona iz Rusije, osnivanje YUCO BANKE, gradnja pogona u Bačkom Jarku itd. I tako punih 16 godina koje pamtim samo po rastu, razvoju i uspesima koje smo postizali. Imao sam sreću da sam svo vreme bio blizu gospodina Đorđevića, kao njegov saradnik. Imao sam i sreću da sa njim radim na novim projektima, da dajem svoj doprinos i da se radujem svakom uspehu koji smo postizali.

A uspeha je bilo mnogo i bili su pravilo,a ne izuzetak.

Od male firme koja se bavila prodajom tehnike stvorena je moderna kompanija sa najsavremenijim proizvodnim pogonima u Bačkom Jarku.

Od pretežno interne Banke, stvorena je MERIDIAN BANKA koja je u svom sastavu imala vise od 100 filijala, vise od 700 zaposlenih. Banka koja je svaki svoj uspeh temeljila isključivo na napornom radu, ličnom zalaganju zaposlenih, a uz korišćenje najsavremenijih instrumenata rada po kojima smo bili poznati u bankarskom sektoru Srbije. Kao potvrda izuzetnog rada i svih naših uspeha je i da je upravo MERIDIAN BANKU, kao najinteresantniju u Srbiji, izabrala da kupi najveća francuska Banka.

Zasluga za taj uspešan rast i razvoj pre svega leži u Tomi, njegovom znanju, viziji i pameti. Mi ostali smo imali sreću da radimo sa njim, da steknemo deo njegovih radnih navika, da preuzmemo njegove načine razmišljanja i rasuđivanja, i da se zajedno sa njim radujemo onome sto smo postizali. Imali smo sreću i da deo svog takmičarskog duha prenese na sve nas.

Imao bih još puno toga da kažem o gospodinu Đorđeviću. Umesto toga na kraju ću samo reći da njemu i njegovim vizijama verujem kao i do sada.

Aleksandar Divljak, dipl. pravnik
Novi Sad, 26.05.2011. g.

 

Poslovni partneri:

Ljubivoje Nikolić, Slobodan Pejović, Štamparija TomićMirjana SoroFerenc KasaSrboljub ĐurićBrane PajićDušan Erdeljan, Živojin JanićGrupa privrednikaDušan BokićSlavko GabrićGeza BleskanjVeselin ŠibulBogdan RokvićBranislav Rosić

Kolege i saradnici:

Jovan CvetkovićDušan TadićJanez ŠkrubejSlavoljub PajkićStanka RadakovićZlatica NikačevićĐorđe MitrovićBiljana SimićMiladin SavićMiroslav FodoraMirjana SrijemacDragutin ČopBlažena AnđelićDamjan KordaGordana TešićDragan StojanovićDragan RadujkoIvko StojkovićIgor KizurŽeljko JakšićZdravko JosipovićVladislav HadžijaRobert HepSaša KrajnovićRadivoje Nikačević, Veselin RistićBranislav RadomirovićAleksandar Divljak

Drugi:

Marijana CarićGrupa školskih drugovaNikola LaćaracDragan KosanovićČelnici opštine Mali IđošIvan Kopić„Top 10 u Vojvodini“Gordana RadosavacZoran Trajković

Dalje: Drugi

©2020 Porodica Đorđević