Tomislav Đorđević

„Neko mora da je oklevetao Jozefa K, jer je jednoga jutra bio uhapšen, mada nije počinio nikakvo zlo.“

Franc Kafka, „Proces“

Kontrola medija

Demokratska društva su nezamisliva bez slobodnih medija, koji služe kao mehanizam kontrole svih grana vlasti kroz objektivno i nezavisno izveštavanje javnosti. Na ovom slučaju jasno se vidi kakvo je stanje novinarstva u „demokratskoj“ Srbiji, i kako mogu da prođu oni bez političke zaleđine.

Hapšenje Tomislava Đorđevića u avgustu 2010. propraćeno je organizovanom medijskom kampanjom u kojoj je Tomislav predstavljen kao prevarant od karijere, u trenutku kada su preko potrebni primeri obračuna države sa „kriminalnim tajkunima“. Tokom kampanje koja je trajala danima samo u štampi i elektronskim novinama objavljeno je preko 100 članaka. Desetine medija verno su objavili gotovo istovetne lažne optužbe i insinuacije o „kriminalu“ Tomislava Đorđevića, iako bi u većini slučajeva letimična provera podataka u javnom domenu bila dovoljna da se pokažu kao neosnovane. Pritom, nijedan novinar nije pokušao da stupi u kontakt sa drugom stranom.

Zbog nemogućnosti da probiju medijsku blokadu u Srbiji i odgovore na optužbe, porodica i prijatelji Tomislava Đorđevića pokrenuli su ovaj sajt za vreme njegovog boravka u pritvoru.

Nakon izlaska iz pritvora, Tomislav Đorđević pisao je svim medijima u Srbiji tražeći da se iznesu njegovi argumenti i da se obavi profesionalna i nezavisna novinarska istraga njegovog slučaja. Nijedan medij se nije odazvao.

Na ovim stranicama možete pročitati koje su sve medijske optužbe išle na račun Tomislava Đorđevića nakon njegovog hapšenja i zašto nijedna od njih nije tačna.

Dalje: Siber Hegner

©2020 Porodica Đorđević