Tomislav Đorđević

„Neko mora da je oklevetao Jozefa K, jer je jednoga jutra bio uhapšen, mada nije počinio nikakvo zlo.“

Franc Kafka, „Proces“

NS Invest

Tomislav Đorđević odlučuje da reinvestira prihode od prodaje Meridian banke u projekte u Srbiji. 2006. godine osniva NS Invest, preduzeće za pružanje usluga menadžmenta, konsaltinga i finansijskih usluga kao podršku svojim investicijama.

U periodu od 2006. do 2010. Tomislav Đorđević i njegova preduzeća investiraju preko EUR 60 miliona u razvoj novih aktivnosti u Srbiji:

Poljoprivreda i ribarstvo

  • DTD Ribarstvo, Bački Jarak
  • DTD Food, Petrovaradin (kasnije integrisano u DTD Ribarstvo, najveće akvizicije uključuju stečajnu imovinu AIK Njegoš, Lovćenac i preduzeće Fidelinka Agrar, Novi Kneževac)
  • Ribarsko Gazdinstvo, Beograd (planirana integracija u DTD Ribarstvo, raskinuta privatizacija, 17% vlasništva kroz kupovinu na berzi)
  • 7. Juli, Sirig (17% vlasništva)

Turizam i ugostiteljstvo

Druge delatnosti

  • Yuco hemija, Bački Jarak (proizvodnja kozmetike i sredstava za ličnu i kućnu higijenu)
  • Integral Armirači, Subotica usluge održavanja (50% vlasništva)

Nastavlja da se zalaže za uvođenje svetskih standarda u novim oblastima u koje investira.

Osmislio je i razvio koncept «od njive do trpeze» (poljoprivreda, proizvodnja riblje hrane, proizvodnja ribe, prerada ribe i distribucija). Izgradio je fabriku za proizvodnju riblje hrane, najsavremeniju klanicu za ribu, kao i najmoderniji pogon za preradu ribe na Balkanu. Investirao je u rekonstrukciju ribnjaka, poljoprivrednu mehanizaciju, izgradnju silosa za žitarice i uljarice i uvođenje EU standarda bezbednosti hrane.

U hotelijerskom biznisu insistira na uvođenju modernih tehnologija koje podižu nivo usluge i efikasnost rada, kao što su «inteligentne sobe».

U maju 2010. godine dobija nagradu Kapetan Miša Anastasijević za doprinos razvoju preduzetništva u Srbiji.

Pored toga što nastavlja sa dotadašnjom politikom razvijanja preduzeća kroz greenfield investicije, Tomislav se odlučuje da počne da učestvuje u programu privatizacije. Ispostavilo se da u tom domenu vladaju sasvim drugačija pravila ponašanja i vrlo brzo ulazi u komercijalne sporove sa Agencijom za privatizaciju. Kulminacija ovih komercijalnih sporova je krivični postupak protiv Tomislava Đorđevića.

O radu sa Tomislavom Đorđevićem iz ovog perioda govore Marijana CarićBiljana SimićMirjana SrijemacLjubivoje NikolićSlobodan PejovićDragan StojanovićSrboljub ĐurićDragan RadujkoBrane PajićDušan Erdeljan, čelnici opštine Mali Iđošgrupa privrednikaIgor KizurSlavko GabrićGeza BleskanjVeselin ŠibulBogdan RokvićBranislav RosićSaša Krajnović i Veselin Ristić.

Dalje: Politika

©2020 Porodica Đorđević