Tomislav Đorđević

„Neko mora da je oklevetao Jozefa K, jer je jednoga jutra bio uhapšen, mada nije počinio nikakvo zlo.“

Franc Kafka, „Proces“

Poslovni sistem Yuco

1989. godine Tomislav Đorđević počinje da se bavi privatnim preduzetništvom i osniva poslovni sistem «Yuco» u Novom Sadu. Pretežne delatnosti sistema bile su usluge IT, generalni uvoz i izvoz i proizvodnja robe široke potrošnje.

IT: Projektovao je, prodavao, izvozio i održavao fleksibilna softverska rešenja i informacione sisteme na PC osnovi. Njegov uspeh u ovoj oblasti prepoznat je u knjizi Top 10 u Vojvodini nezavisnog društva novinara Vojvodine, 1992. godine.

Proizvodnja: Izgradio je i pokrenuo pogone za proizvodnju abraziva, deterdženata, kućne hemije i drugih hemijskih sredstava. 1997. godine otvorio je pogon kozmetike sa danas prepoznatljivim brendom «Multiactiv». Proizvodno preduzeće «Yuco hemija» je dobitnik više značajnih priznanja, među kojima i «Biznis Partner 2005» koje se dodeljuje za etiku u poslovanju.

Uvoz-izvoz: Od 1993. do 2000. godine vodio je kompaniju iz Londona, gde je otišao sa porodicom nakon upada pripadnika «Belih orlova» u njegovu kuću kraj Novog Sada. Predstavljao je Yuco u inostranstvu i vodio uvoz i izvoz za poslovni sistem Yuco i druga preduzeća. Koordinisao je finansiranje i izgradnju hotelskog kompleksa Družba u Moskvi (ca. 70.000 m2).

2000. godine preduzeća Yuco sistema bila su stavljena na belu listu EU kao kompanije nepovezane sa Miloševićevim režimom, i kao takve su mogle slobodno da trguju sa EU.

Tomislav Đorđević je bio i član prvog upravnog odbora Privredne Komore Srbije, izabranog nakon pada Miloševića. Takođe je bio član upravnog odbora Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, u periodu od 2000. do 2002. godine.

O radu sa Tomislavom Đorđevićem iz tog perioda govore Slavoljub PajkićStanka RadakovićZlatica NikačevićMirjana SrijemacDragutin ČopDamjan KordaGordana TešićŠtamparija «Tomić»Mirjana SoroFerenc KasaBrane PajićDragan KosanovićŽivojin JanićDušan BokićGeza BleskanjZdravko Josipović, Veselin ŠibulIvan KopićRobert HepBranislav RosićRadivoje Nikačević i Aleksandar Divljak.

Dalje: Meridian Banka

©2020 Porodica Đorđević